دفتر فناوری اطلاعات

دفتر فناوری اطلاعات از سال 1364 با توجه به اهمیت اطلاعات روزآمد در پشتیبانی علمی از محققین كشور ، تلاش به برقراری ارتباط و استفاده از بانكهای اطلاعاتی خارجی نمود و تقریبا تا سال 74 كلیه موسسات و سازمانهایی كه به صورت Online از بانكهای اطلاعاتی خارجی استفاده می كردند مشترك سازمان بودند و از امكانات مخابراتی ، آموزشی و یارانه دولتی آن استفاده می كردند. این دفتر نقش واحد مركزی و سیاستگزار برای واحدهای مشابه در مراكز سازمان در 9 شهر كشور را به عهده داشت. لیكن از سال 74 توسعه سریع فناوری اطلاعات و طرح مباحثی چون اینترنت ، تور جهان گستر ، سخت افزارها و نرم افزارهای قویتر و كارآمد و ضرورت همگامی با تحولات جهانی ایجاب می نمود كارگزاران و تصمیم گیران ستادی سازمان نسبت به ساماندهی انواع دیگری از فعالیتها نیز اقدام نمایند از جمله پیاده سازی تابلو اعلانات الكترونیكی(BBS) سازمان كه با استقبال طیف گسترده ای از كاربران ، دانشجویان و محققین روبرو شد و در این زمینه نیز تبدیل به یكی از بهترین ارائه دهندگان خدمات اطلاعاتی شد. در همین راستا سازمان بتدریج سیاستهای خود را به سمت ایجاد پایگاههای اطلاعاتی داخلی ، گسترش خدمات ، ایجاد جریان اطلاعات در بین مراكز دانشگاهی و محققین ، اجرای طرحهای بزرگ ملی معطوف نمود. این دفتر فعالیتهای خود را از طریق 4 گروه به انجام می رساند و شرح وظایف هر گروه در راستای تامین اهداف مجموعه و ارائه خدمات بهتر و سریعتر به کاربران شبکه تدوین شده است. 

مطالعه بیشتر

خدمات

خدمات قابل ارائه مرکز داده‌های سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران
خدمات سرور اختصاصی، امكان كارآمدی برای موسسات و سازمان‌های بزرگ است كه نمی‌توانند یا نمی‌خواهند به هر دلیل از سرورهای اشتراكی با دیگر سازمان‌ها استفاده كنند. از آن‌ جا كه در این روش، تمام فضای هارد ‌دیسك سرور به طور كامل و نیز پهنای باند قابل توجه در اختیار مشتری قرار می‌گیرد، امكانات متنوعی برای یك سازمان بزرگ فراهم می‌آید.
يكي از امكانات كارآمد و موثري كه در مراكز داده به وجود آمده است، امكان اشتراك فضا براي موسسات و سازمان‌هاي بزرگ است. با استفاده از اين امكانات، سازمان‌ها و موسساتي كه براي ارايه اطلاعات خود به سرورهاي مركزي نيازمندند، مي‌توانند بسته به نياز خود يك يا چند سرور مركزي را در مركز داده‌هاي مورد نظر خود مورد استفاده قرار دهند. موسسات و سازمان‌هايي كه به اين خدمات نيازمندند، گاه با صرف وقت و هزينه بسيار اقدامات پراكنده و ناقصي را انجام داده‌اند كه در بيش‌تر موارد آن‌ها را از دست‌يابي به نتيجه‌ي مورد نظر دور نگه داشته است.
(VPS (Virtual Private Server یا سرور اختصاصی مجازی عملکردی همانند یک سرور کاملا اختصاصی دارد. با این تفاوت که منابع سرور بطور مشترک بین سرور های مجازی قرار دارند. هزینه سرور های اختصاصی مجازی در مقابل سرور های اختصاصی بسیار پایین تر بوده و برای اکثر مصارف بسیار مقرون بصرفه تر از دیگر راهکارها می باشند.
امروزه اغلب شرکتها و سازمان ها براي ارتباط با مشتريان و يا همکاران خود از پست الکترونيک (Email) اختصاصي استفاده مي کنند و تمام تلاش خود را براي عدم وابستگي و بالا بردن امنيت در استفاده از ايميل هاي عام نظير Yahoo و Gmail می نمايند. برخي از مشتريان صرفا خواستار استفاده از امکانات ايميل از يک سرويس ميزباني هستند و قصد ايجاد يک سايت بر روي اينترنت را ندارند، این سازمان با رعايت ايمني هاي لازم از قبيل حفظ امنيت حسابهاي پست الکترونيک کاربران، امکان تهيه سرويس ميزباني پست الکترونيک را براي استفاده در چنين شرايطي ايجاد نموده است.
هر شرکت یا سازمان دارای مشخصاتی منحصر به فرد نظیر : اسم، آدرس و یا آرم مخصوص به خود می باشد، و هر فرد حقیقی یا حقوقی جهت حضور در اینترنت می بایست یک نام و آدرس مجزا برای خود داشته باشد. این آدرس مجزا و انحصاری اصطلاحاً با نام Domain شناخته می گردد.
ویدئو کنفرانس تحت وب یک مجموعه از ابزاری است که اشخاص را در فواصل مختلف قادر می سازد تا از امکان ارتباط صوتی و تصویری مستقیم بهره مند شوند و مانند جلسه حضوری با هم در ارتباط باشند و به این وسیله فناوری امکان هماهنگی جلسات را بدون حضور فیزیکی اشخاص فراهم می شود.
ارسال پیام کوتاه از کامپیوتر به موبایل و بالعکس

برخی از مشتریان