مرکز انتقال تکنولوژی آسیا و اقیانوسیه(APCTT)
معرفی
مرکز انتقال تکنولوژی آسیا و اقیانوسیه (APCTT)توسط اسکاپ (ESCAP) کمیسیون اقتصادی اجتماعی سازان ملل متحد در سال 1977 در شهر بنگالور در کشور هند تاسیس گردید و به عنوان یک سازمان منطقه ای در نظام ملل متحد، تحت هدایت اسکاپ کار می کند و فعالیت عمده آن متوجه کشورهای این منطقه است. این مرکز در سال 1993 مرکز به دهلی نو انتقال یافت. لازم به ذکر است، تمامی کشورهای عضو و همکار UNESCAP، در واقع عضو APCTT می باشند.
اهداف
مهمترین هدف این مرکز واسطه گری تکنولوژی است. این مرکز به دنبال شناسایی عرضه کنندگان و تقاضاکنندگان تکنولوژی است و یکی از فعال ترین نهادهای انتقال تکنولوژی در منطقه آسیا و اقیانوسیه محسوب می شود. دیگر اهداف عبارتند از
- کمک به مراکز عضو و همکار اسکاپ از طریق تقویت توانایی ها جهت توسعه و مدیریت سیستم های نوآوری ملی
- توسعه، انتقال، پذیرش و به کارگیری فناوری
- بهبود و اصلاح شرایط انتقال فناوری
- شناسایی و ارتقای توسعه و انتقال فناوریهای مرتبط با منطقه
اولویت های توسعه فنی این مرکز در زمینه های کشاورزی و توسعه صنعت آبزیان،بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک در بخش صنایع غذایی،مصالح ساختمانی ارزان قیمت،میکروالکترونیک و میکروپروسسورها،منابع انرژی متداول و غیرمتداول و صنایع کوچک به عنوان محرک اولیه توسعه تکنولوژی می باشد.
خدمات
-ارائه خدمات مشورتی به دولت های منطقه، مراکز تحقیقاتی و شرکت های خصوصی
-انجام پروژه های توسعه ای با سرمایه وام های بین المللی جهت ارتقای انتقال فناوری در میان صنایع کوچک و متوسط در کشورهای عضو-تشویق زنان برای مشارکت بیشتر در زمینه تکنولوژی
-ارائه مشاوره درخصوص سیاستگذاری صنعتی و تقویت ساختار تکنولوژیکی، اطلاع رسانی برای صنایع و علائم تجاری ثبت شده و ارائه خدمات تحقیقاتی برای ارزیابی توان تکنولوژیکی
-شبکه سازی و مشارکت با سازمانهای بین المللی و سهامداران برجسته
-پژوهش و تحلیل روندها، شرایط و موقعیت ها
سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران به عنوان محور ملی و ارتباطی آن در کشور جمهوری اسلامی ایران می باشد.
کمیته دائمی سازمان کنفرانس اسلامی در زمینه همکاریهای علمی و فناوری (COMSTECH)
معرفی
کمیته دائمی سازمان کنفرانس اسلامی در زمینه همکاریهای علمی و فناوری وابسته به سازمان کنفرانس اسلامی (COMSTECH)، در سومین اجلاس سازمان کنفرانس اسلامی (OIC) در کشور عربستان سعودی در شهر مکه تاسیس شد. این کمیته در ژانویه 1981 بر اساس قطعنامه های صادره از طرف سازمان کنفرانس اسلامی در زمینه¬های علمی و فناوری،تقویت همکاری بین کشورهای اسلامی را انجام می دهد. مقر این کمیته در اسلام آباد پاکستان و ریاست آن بر عهده رئیس جمهور پاکستان است.
اهداف
هدف اصلی COMSTECH، تقویت همکاری بین کشورهای عضو OIC در زمینه علم و فناوری و افزایش توانمندی های خود از طریق آموزش در حوزه های نوظهور، پیگیری و اجرای احکام سازمان کنفرانس اسلامی و تنظیم برنامه ها و ارائه پروپوزال های پیشنهادی در راستای افزایش قابلیت های کشورهای اسلامی در زمینه علم و فناوری است.هدف نهایی این کمیته ایجاد و تقویت فرهنگ علمی و همچنین بکارگیری علم و فناوری به عنوان شاخصص اصلی برای کمک به توسعه اجتماعی- اقتصادی و تسریع در صنعتی شدن است.
سایر اهداف
- ارزیابی منابع انسانی و مالی کشورهای عضو و شناسایی نیازهای علمی و فناوری و نیازهای جامعه
- ایجاد قابلیت های بومی کشورهای عضو در زمینه های علم و فناوری از طریق همکاری و مشارکت متقابل
- افزایش همکاری و هماهنگی در زمینه های علمی و فن اوری در بین کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی با هدف دستیابی به صلاحیت جمعی در علم و فناوری برای حل مشکلات کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی
- ایجاد یک ساختار بنیادی موثر برای برنامه ریزی، پژوهش، توسعه و نظارت بر فعالیت های علمی و فناوری در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی
موسسات و سازمان های همکار
کامستک علاوه بر همکاری با برخی سازمان های بین المللی، با کمیته ها و دستگاه های برجسته متعدد سازمان کنفرانس اسلامی، کشورهای عضو و موسسات علمی و فناوری اصلی همکاری نزدیکی دارد. از جمله آکادمی جهانی علوم (TWAS)، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان کنفرانس اسلامی (ISESCO)، آکادمی اسلامی جهانی علوم (IAS)، بانک توسعه اسلامی (IDB)، تسهیلات و امکانات محیط زیست جهانی (GEF)، برنامه محیط زیست سازمان ملل (UNEP)، برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP)، بنیاد بین المللی علوم استکهلم (IFS)، دفتر منطقه ای سازمان بهداشت جهانی در شرق مدیترانه(WHO-EMRO).
همچنین پروتکل های همکاری با شورای لینداوو و موسسه بین المللی تحلیل سیستم های کاربردی (IIASA) توسط این کمیته در حال تهیه و تنظیم است.
تسهيلات و فعاليتها
-برگزاری کارگاههای آموزشی- کمک مالی به برگزاری کارگاه ها در کشورهای عضو
-ارائه جوایز مختلف به دانشمندان کشورهای عضو در زمینه های مختلف علمی
-ارائه کمک مالی (Grant) برای اجرای پروژههای علمی- تأسيس شبکههای مختلف علمی در کشورهای عضو، در حال حاضر شش شبکه با همت کامستک تأسيس شده است.
كميسيون علوم و فناوري براي توسعه پايدار جنوب (COMSATS )
معرفی
كميسيون علوم و فناوري براي توسعه پايدار جنوب (COMSATS)، سازماني بين دولتي و بينالمللي است وو با دبیرخانه دائمی خود در شهر اسلام آباد در کشور پاکستان قرار دارد. این کمیسیون در سال 1994 تاسیس شد و متشکل از 22 کشور عضو می باشد. هدف عمده این کمیسیون، تلاش برای ترویج همکاری جنوب-جنوب در زمینه های علم و فناوری که بیشتر مربوط به توسعه اجتماعی و اقتصادی می باشد. كميسيون علوم و فناوري براي توسعه پايدار جنوب همچنین یک پلت فرم نهادی برای همکاری های فنی شمال و جنوب در زمینه هایی با منافع مشترک مانند انرژی، بهداشت، آموزش و پرورش، فناوری اطلاعات، و محیط زیست فراهم می کند.
تاریخچه
اين سازمان در اكتبر ۱۹۹۴ پا به عرصه وجود گذاشت و ۲۱ کشور از سه قاره آسيا، آفريقا و آمريکاي لاتين در آن عضويت دارند و لازم به ذکر است ايران در بدو تأسيس COMSATS در سال ۱۹۹۴ به عضويت آن درآمد. سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران نیز قریب هفده سال است که عضو رسمی سازمان COMSATS و تنها محور ارتباطی ملی با این نهاد بین المللی است.
اهداف
هدف اصلي COMSATS ، سازماندهي لازم براي دسترسي عادلانه كشورهاي در حال توسعه به منابع انساني و فناوري در جهت پيشرفت اجتماعي، اقتصادي ميباشد. از دیگر اهداف کامستس می توان به مواردی همچون تسهیل در انتقال فناوری هایی با کیفیت مطلوب به کشورهای عضو، جلب توجه کشورهای در حال توسعه نسبت به ضرورت تمرکز علم و فناوری در روند توسعه و ترغیب به کوشش سازمان برای بکارگیری منابع جنوب در خدمت کشورهای جنوب، حمایت های مالی و معنوی از ابتکارهای مشترک جدید به عنوان عامل افزایش ظرفیت های علمی و فناوری بومی درجهت راهبری علمی توسعه پایدار در کشورهای جنوب اشاره کرد.
عضویت
کشورهای منطقه جنوب، یکی از سازمان های دارای فناوری برتر خود را برای عضویت در کامستس معرفی می کنند که جمهوری اسلامی ایران نیز سازمان پژوهش های علمی و صنعتی را به عنوان نماینده خود در این سازمان معرفی کرده است.
نشست ها
نشست شورای حکام COMSATS همه ساله به میزبانی یکی از کشورهای عضو برگزار می شود و در نشست های سالانه COMSATS ، برنامه های یکساله گذشته اعضا و همچنین برنامه ها و سیاست های آتی این سازمان به بحث و تبادل نظر گذاشته می شود.
هفدهمين نشست شوراي هماهنگي COMSATS طی تاریخ 29 - 30 ارديبهشت 1393در سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران برگزار شد. از مهمترین دستاوردهای این نشست می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
-موافقت با پیشنهاد سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران براي ايجاد كارگروه انرژيهاي نو با مديريت و محوريت ج.ا.ايران و با همكاري كشورهاي عضو سازمان COMSATS
-جلب حمایت از برگزاري نشست تخصصی و کارگاه آموزشی منطقه ای با عنوان « انرژی های تجدیدپذیر با تمرکز بر فناوری میکروآلگ و بهره برداری از منابع اقیانوس، پیل سوختی و سلول خورشیدی» طی تاریخ 12-10 آبان 1395
انجمن جهانی سازمانهای تحقیقات صنعتی و تكنولوژیك (WAITRO)
تاریخچه
انجمن جهانی سازمانهای تحقیقات صنعتی و تكنولوژیك در اکتبر 1970 زیر نظر سازمان ملل متحد با 96 نفر از کارشناسان سازمان های تحقیقات صنعتی و نمایندگان چند سازمان بین المللی دولتی و غیردولتی تاسیس شد. این مرکز هم اکنون دارای 157 عضو در 74 کشور بوده و با بیش از 500 موسسه و سازمان های بین المللی در سراسر جهان همکاری دارد. وایترو را می توان یک توانمندساز در توسعه مشارکت عمل گرا در میان سازمان های عضو برای توسعه پایدار نامید. مهمترین هدف آن تشویق جهت همکاری فیمابین سازمان های تحقیق و توسعه صنعتی و تکنولوژیکی (RTOS) می باشد.
رسالت سازمان
پیشرو در شبکه جهانی سازمان های پژوهشی و فناوری از طریق همکاری و اشتراک گذاری اطلاعات برای توسعه پایدار
ساختار
وایترو توسط یک مجمع عمومی اداره می شود و دارای یک کمیته اجرایی و یک دبیرخانه است. دبیرخانه اجرایی وایترو در موسسه فناوری دانمارک مستقر است. این انجمن دارای کارگروه های هماهنگ کننده به تعداد رشته های منتخب بر اساس اولویت های تعیین شده از سوی مجمع عمومی است(فناوری محیط زیست،توسعه و گسترش شرکت های با مقیاس کوچک و متوسط، فناوری انرژی و فناوری اطلاعات می باشد.
اهداف
-تشویق و تسهیل انتقال نتایج تحقیقات و دانش فنی
-ترویج تبادل تجربه در زمینه تحقیقات و مدیریت فناوری
-ارتقاء توانایی مدیریت در سازمان های پژوهشی و فناوری
-شناسایی و ترویج زمینه های پژوهشی مناسب برای همکاری های بین المللی، فرصت ها و بازارهای جدید
وظایف
این مرکز برنامه ها و پروژه هایی در زمینه های مدیریت RTOS، انتقال فناوری RTOS و توسعه فناوری RTOS را سازماندهی می نماید.
عضویت
این سازمان حدود 160 سازمان عضو به نمایندگی از 70 کشور دارد. اعضا متشکل از چندین موسسه و سازمان مسئول اجرا و ارتقای پژوهش و فناوری صنعتی می باشد. عضویت در این سازمان، سکویی برای سازمانهای عضو به منظور کسب منابع از فرصت ها برای ارتباطات تجاری، شبکه سازی، انتقال فناوری، اشتراک گذاری اطلاعات و همکاری فیمابین سازمانهای عضو است.
مركز علوم و فناوري كشورهاي در حال توسعه و غیر متعهد (NAM S&T Centre)
معرفی
مركز علوم و فناوري كشورهاي در حال توسعه و غیر متعهد (NAM S&T Centre) در آگوست 1989 و در شهر دهلی نو به عنوان سازمانی با رویکردی بین دولتی و با مباحث فراواني كه در اجلاس سران غيرمتعهد پنجم، ششم و هفتم صورت پذيرفت، آغاز به کار نمود. مرکز NAM با ایفای نقش به عنوان محل تبادل اطلاعات در زمینه توانایی های فناوری و انتقال فناوری هر یک از کشورهای عضو و کمک به توسعه همکاری های فناوری و انتقال فناوری میان آنها، ارائه خدمات تخصصی به متخصصین فناوری را تسهیل می نماید. سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران در این سازمان عضویت دارد.