این گروه از ابتدای تاسیس سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران تا سال 1389 با عنوان "گروه مهندسی شیمی و محیط زیست" دهها طرح پژوهشی، نیمه صنعتی و صنعتی را با موفقیت به انجام رسانده است. با توجه به سیاستهای جدید علمی، پژوهشی و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران در سال 1389 نام این گروه به "گروه فناوریهای شیمیایی سبز" با محور پژوهشی "طراحی و مهندسی فرآیندهای سبز و تصفیه پساب های صنعتی" تغییر یافت. برخی از زمینه های فعالیت های پژوهشی انجام شده توسط این گروه عبارتند از:
- مهندسی واکنش های شیمیایی و کاتالیست ها (ساخت کاتاتست، ساخت و بررسی عملکرد کاتالیست)
- طراحی، ساخت و نصب واحدهای نیمه صنعتی شیمیایی
- بررسی تصفیه پذیری و طراحی واحدهای تصفیه پساب های صنعتی و استفاده مجدد از پساب (صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، نساجی، داروسازی، غذایی)
- فرآیندهای بیولوژیک در حذف ترکیبات آلاینده محیط زیست
- تهیه سوختهای جایگزین (دی متیل اتر، هیدروژن، بیودیزل)
- مدلسازی و شبیه سازی فرآیندهای شیمیایی
- پیل های سوختی (ساخت MEA، پیلهای PEM و دستگاههای آزمون پیلهای سوختی PEM)
- طراحی فرآیندهای استخراج و جداسازی مواد مؤثره گیاهی
این گروه علاوه بر انجام وظایف مربوط به حمایت از پژوهشگران کشور، ارائه مشاوره به محققین، داوری علمی ثبت اختراعات کشور و جشنواره های خوارزمی و مرکز رشد، عهده دار اجرا، همکاری و نظارت بر طرحهای پژوهشی، نیمه صنعتی و صنعتی مختلف در زمینه های تخصصی نیز بوده است. فناوریهای شیمیایی سبز به عنوان بخشی از فناوریهای نوین که در چند سال اخیر از رشد قابل توجهی در سطح جهان برخوردار بوده است، به آن دسته از فرایندهای گفته می شود که از فناوریهای شیمیایی مفید برای محیط زیست بهره برداری تجاری می نمایند. با توجه به ماموریت تعیین شده برای گروه فناوریهای شیمیایی سبز، و با بهره گیری از توانمندیها و تجارب پیشین، اهداف آتی گروه، انجام تحقیقات نوین و کاربردی در زمینه های زیر می باشد:
- فناوری سوخت های جایگزین (هیدروژن، دی متیل اتر، بیودیزل)
- توسعة فناوریهای برطرف کنندة آلودگیهای زیست محیطی (فرآیندهای بیولوژیکی، کاتالیستی و غشایی)
- دستیابی به دانش فنی استفاده از منابع جدید انرژی (پیلهای سوختی و پیلهای خورشیدی)
- افزایش بهره وری انرژی فرآیندهای شیمیایی
- توسعه فرآیندهای شیمیایی برای کاهش تولید مواد خطرناک و سمی
- طراحی، مدلسازی و شبیه سازی فرآیندهای شیمیایی
- طراحی، ساخت و تدوین دانش فنی کاتالیستها
- به کارگیری فناوریهای نوین جداسازی (از جمله فرآیندهای غشایی و نانو) در صنایع شیمیایی
این گروه، از گسترش همکاری با مراکز صنعتی، تحقیقاتی و دانشگاهی به منظور ایجاد بستر مناسب برای رشد تحقیقات کاربردی در زمینه های فوق استقبال نموده و برای انجام تحقیقات مشترک و مشاوره اعلام آمادگی می نماید.